Includerea Responsabilitatii Sociale ca subiect transversal in curricula unversitara

Construirea de sinergii intre comunitatile universitare si alti actori ai societatii

Ideea din spatele proiectului

Dimensiunea sociala a invatamantului superior (IS) este una din temele globale ale Procesului Bologna : de la Praga (2001), Bergen (2005), Londra (2007), Leuven (2009), pana la Bucuresti (2012), fiind recunoscuta drept cruciala in legitimarea procesului pentru Spatiul European al Invatamantului Superior (SEIS).
Studiile recente confirma interesul emergent asupra aspectelor pe care le implica responsabilitatea sociala a universitatilor (RSU) (Larrán 2012). Cu toate acestea, cele mai multe institutii de invatamant superior sunt inca reticente fata de implementarea deplina a strategiilor responsabilitatii sociale universitare, adoptand in schimb diferite abordari si mecanisme ale responsabilitatii sociale.
Din acest punct de vedere exista o necesitate imediata de a reflecta si de a dezvolta un dialog in mod colectiv, pentru a intelege si a oferi o perspectiva intregrata.

 

Proiectul USR-NET

USR-NET – O retea europeana a universitatilor responsabile social este un proiect cu o durata de 30 de luni (Septembrie 2015 – 2018), co-finantat de Uniunea Europena prin Programul Erasmus+, implementat de noua (9) parteneri din sapte (7) tari ale UE (Belgia, Finlanda, Grecia, Italia, Portugalia, Romania, Spania), cu experienta specifica.
USR-NET se bazeaza pe concluziile si rezultatele unui proiect anterior co-finatat de UE, EU-USR – Responsabilitatea Sociala a Universitatilor in Europa (527209-LLP-1-2012-1-RO-ERASMUS-ESIN). Proiectul Eu-USR a pus in evidenta un dezechilibru de actiune in ceea ce priveste dimensiunea sociala a diferitelor universitati si regiuni europene, in mod special din cauza lipsei de politici privind promovarea dezvoltarii sustenabile in universitati (Bottery, 2011; Hancock and Nuttman, 2014) si incurajarea membrilor comunitatilor universitare sa sprijine initiativele durabile social in invatamantul superior (Lee et al., 2013). In acelasi timp, proiectul EU-USR a subliniat necesitatea unei mai bune intelegeri a termenului responsabilitate sociala universitara, atat in interiorul, cat si in afara institutiilor de invatamant superior (IIS) si, de asemenea, necesitatea cresterii angajamentului institutiilor de invatamant superior fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea, stimuland incluziunea si participarea partilor interesate si integrand strategii privind responsabilitatea sociala a universitatilor in programa studentilor, ca subiect transversal.

 

Obiectivele proiectului

USR-NET are ca scop promovarea sinergiei si legaturilor intre comunitatile institutiilor de invatamant superior (profesori, studenti, personal nedidactic) si alte parti interesate (intreprinderi, scoli, ONG-uri, decidenti politici, alte institutii, etc.) care influenteaza piata muncii si societatea ca intreg.
In mod special, USR-NET are drept scop

  • sa creeze o cartografiere a organizatiilor responsabile social si sa creeze o baza de date a partilor interesate in promovarea cooperrarii si crearii sinergiilor
  • sa elaboreze si sa testeze ghid educational in care USR este privita ca un concept transversal functionarii universitatilor, care sa fie inclus in programa studentilor
  • sa defineasca un plan de actiune si sa promoveze utilizarea materialelor educationale dezvoltate in fiecare facultate.

 

Grupuri tinta

Proiectul doreste sa incurajeze transferul de cunostinte, sinergiile, bunele practici si sensibilizarea asupra RSU, atat in interiorul comunitatii universitare, cat si in afara ei, implicand toti actorii responsabili sociali posibili si societatea civila.
Ca urmare, proiectul ii vizeaza in principal pe :

  • Studentii universitatii
  • Personalul universitatii (profesori, cercetatori, personal administrativ)
  • Specialisti din diverse sectoare (intreprinderi, autoritati publice, scoli, ONG-uri, asociatii, societatea civila ca intreg)
Aceasta abordare sporeste impactul proiectului la nivel local si regional, promovand un concept imbunatatit al RSU, luand in considerare toate perspectivele si actorii-cheie.

Mai multe informatii